Etusivu
Usein kysytyt kysymykset

Perususkomukset ja perusteet
Mikä on islam?
Mitä ei-muslimit sanovat islamista ja Muhammadista?
Profeettojen tarinat
Lopun ajat

Muita asioita
Muslimin luonne ja käytös
Avioliitto ja perhe
Koulutus
Luonnon ja eläinten suojelu
Terveydenhuolto
Koraanin ihmeet

Väärinkäsitykset
Terrorismi ja jihad
Aishan ikä
Muhammadin moniavioisuus
Kunniamurhat
Naisten asema
Islamin suhtautuminen muihin uskontoihin
Orjuus
"Oudot" Koraanin jakeet ja hadithit

Linkit muualle
Koraani suomeksi
Hadith suomeksi
Muuta tietoa

Naisten asema islamissa
"Kaikkein arvokkain asia maailmassa on hyveellinen nainen."
- Profeetta Muhammad (rauha hänelle)

Muslimitytär johdattaa isänsä Paratiisiin.
Muslimivaimo on miehensä puoli uskoa.
Paratiisi lepää muslimiäidin jalkojen juuressa.
Osa historian hurskaimmista musliminaisista pysyi aviottomina ja/tai lapsettomina. Musliminaisen on sallittua myös asua yksin.

Ensimmäinen, joka kääntyi islamiin, oli nainen - Khadija.
Islamin ensimmäinen marttyyri oli nainen - Sumayah.
Paras islaminoppinut oli nainen - 'Aisha.
Yksi parhaista muslimitaistelijoista oli nainen - Khawlah.
Muhammadia eniten rakastanut ihminen oli nainen - Fatima.

Jäähyväispuheessaan ennen kuolemaansa Muhammad (rauha hänelle) sanoi, että naisilla on oikeuksia miehiinsä, miesten tulee kunnioittaa naisia ja heidän on syytä pelätä Allahia siinä, miten kohtelevat naisia.

Aiheet:

Samanlainen ihmisolio ja uskova kuin mies
Luettelo joistain naisten oikeuksista
Tyttäret
Avioliitto
Äidit
Lesket
- Pakkoavioliitto
- Avioliiton estäminen
- Neitsyys ennen avioliittoa
Hijab ja pukeutuminen
Kuukautiset
Poliittiset oikeudet
Oikeus koulutukseen

Abu Huraira raportoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Täydellisen uskossaan on se, jolla on paras luonne. Ja parhaat teistä ovat ne, jotka ovat parhaita teidän naisillenne."
(Jami` at-Tirmidhi, vol 1, kirja 7, Hadith 1162, hasan)

Samanlainen ihmisolio ja uskova kuin mies
Kun Euroopassa pohdittiin vielä keskiajalla, onko naisella sielua, Koraani opetti jo 1400 vuotta sitten, että mies ja nainen ovat pohjimmiltaan samanlaisia ihmisiä. Niin miesten kuin naistenkin perimmäinen tarkoitus on palvoa Jumalaa.

Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni.
(Koraani 51:56)

Molemmilta vaaditaan samoja palvonnan tekoja, yhtä paljon ja he kantavat saman vastuun valinnoistaan: heitä odottavat samat palkkiot ja rangaistukset.
Koraanissa käytetäänkin toistuvasti ilmaisua "uskovat miehet ja naiset" sen korostamiseksi, että Jumalan silmissä miehet ja naiset lähtevät täsmälleen samalta viivalta. Jumala on asettanut tietyt säädökset joiden mukaan muslimien tulee elää sukupuoleen katsomatta.

Jumala on valmistanut anteeksiannon ja runsaan palkan kaikille (Islaamiin) alistuville miehille ja naisille, uskoville miehille ja naisille, kuuliaisille miehille ja naisille, totuudellisille miehille ja naisille, kärsiville miehille ja naisille, sävyisille miehille ja naisille, almuja antaville miehille ja naisille, paastoaville miehille ja naisille, siveille miehille ja naisille, miehille ja naisille, jotka alinomaa Jumalaa muistavat.
(Koraani 33:35)

Ken tahansa tekee hyvää, olkoon hän mies tai nainen, kun hän samalla on uskovainen, hänen Me totisesti annamme viettää onnellista elämää, ja sellaisille Me maksamme palkan parhaasta, mitä ovat tehneet.
(Koraani 16:97)

Monien uskontojen pyhissä kirjoituksissa ja eri mytologioissa esiintyy sama hahmo: petollinen nainen. Islam tekee tässä suhteessa poikkeuksen. Islamin mukaan nainen ei ole millään tavoin taipuvaisempi niskoittelemaan Jumalaa vastaan. Ihmisen hurskauden tasolla ja luonteenlaadulla ei ole yhteyttä sukupuoleen. Kerrotaanpa Koraanissa ja hadithissa (perimätiedossa) jopa tarina hyvin syntisestä Faaraosta, joka joutui tietysti itse turmioon, mutta jonka vaimo Aasiyah kuului hurskaimpien milloinkaan eläneisiin naisten kärkinelikkoon, yhdessä Khadijan, Fatiman ja Marian kanssa - eli Muhammadin (rh) vaimon, tyttären ja Jeesuksen (rh) äidin kanssa.

Nainen ja mies ovat samalla tasolla hengellisesti, juridisesti ja älyllisesti. Mitään sukupuoleen perustuvaa erilaisuutta ei ole.
Naisella on samat oikeudet avioliitossa kuin miehellä, kaikki oikeudet omaan omaisuuteensa, oikeus osallistua politiikkaan kaikkiin tavoin, oikeus ja velvollisuus koulutukseen ja oikeus tehdä työtä.

Naisella on samat oikeudet nauttia seksuaalisuudesta kuin miehellä ja sama oikeus seksuaaliseen koskemattomuuteen kuin miehellä.

Miesten ja naisten saman arvoisuus näkyy paitsi ihmiskuntaa koskevissa opetuksissa ja määräyksissä, myös muualla luomakunnassa.

Zayd ibn Arqam kertoi:
Allahin lähettiläs (sallallahu 'alaihi wa sallam) sanoi: "Näissä vessoissa on usein jinnejä ja demoneja. Joten kun joku teistä menee sinne, hänen tulisi sanoa: 'Etsin turvaa Allahista uros- ja naarasdemoneja vastaan.'"
(Abu Dawud, kirja 1, hadith 6, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Islamissa ei ole mitään, mikä rajoittaisi naisen vapautta käydä ulkona.
Koraani kuvaa naisten luonnetta kauniisti sanomalla: "[jotka puetaan koruihin] ja jotka eivät astu esiin riidan raivotessa". (Hämeen-Anttilan käännös). Ja Aisha kertoi Muhammadin (rh) sanoneen, että "Allah vihaa eniten riitaisia ihmisiä" (Bukharin mukaan).

Luettelo joistain naisten oikeuksista
- oikeus tehdä työtä, oikeus vaikkapa johtaa omaa yritystä
- oikeus tulla huomioiduksi arvostettuna yksilönä, ei seksiobjektina, ei miehen jatkeena tai omaisuutena, ei edes vain äitinä tai vaimona
- oikeus omaisuuteen, oikeus päättää omien rahojen käytöstä
- oikeus solmia kauppoja
- oikeus päättää, kenen kanssa avioituu ja oikeus saada avioero, oikeus pitää oma sukunimensä avioliitossa, oikeus mennä uusiin naimisiin erottuaan tai leskeydyttyään
- oikeus todistaa oikeudessa ja saada hyvitys, jos joutuu rikoksen uhriksi, oikeus toimia oikeuden tuomarina
- oikeus äänestää ja asettua ehdolle poliittisiin virkoihin
- oikeus periä ja päättää omasta testamentista
- oikeus koulutukseen
- oikeus elatukseen
- oikeus asua yksin
- oikeus valita vapaaehtoinen lapsettomuus
- oikeus harjoittaa uskontoa ja tulla uskonoppineeksi
- oikeus myötäjäisiin
- oikeus saada hyvää kohtelua ja tarpeensa täytetyksi avioliitossa
- samat palkinnot ja rangaistukset kuin miehellä

Tyttäret
Islamin mukaan lapsen syntymä on siunaus, olipa hän mitä sukupuolta hyvänsä. Itseasiassa islam on antanut tyttärille suurimman mahdollisen kunnia-aseman: he voivat olla vanhempiensa portti Paratiisiin, jos nämä kasvattavat heitä hyvin. Koulutuksen antaminen tyttärille on tärkeää.

'Aisha kertoi: Nainen tuli kahden tyttärensä kanssa pyytämään minulta almuja, muttei löytänyt minun kanssani muuta kuin yhden taatelin, jonka annoin hänelle ja hän jakoi sen kahden tyttärensä kanssa, eikä syönyt mitään itse, sitten hän nousi ja lähti pois. Sitten Profeetta tuli sisään ja kerroin hänelle tämän tarinan. Hän sanoi: "Se, joka joutuu tuomiolle näiden tytärten takia ja hän kohtelee heitä anteliaasti (hyväntahtoisesti), sitten nämä tyttäret suojaavat häntä Helvetin tulelta.
(Sahih Bukhari, Volume 2, kirja 24, hadith 499)

Abu Sa'id al-Khudri kertoi, että Allahin lähettiläs sanoi: "Jokainen, jolla on kolme tytärtä tai siskoa ja joka on hyvä heille, pääsee Paratiisiin."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 4, hadith 79, hasan)

Abu Sa'id al-Khudri kertoi, että Allahin lähettiläs sanoi: "Jokainen, jolla on kolme tytärtä tai kolme siskoa tai kaksi tytärtä tai kaksi siskoa ja hän pitää heille hyvää seuraa ja pelkää Allahia heihin liittyen, Paratiisi on hänelle."
(Jami at-Tirmidhi`, vol 4, kirja 1, Hadith 1916, hasan)

Haditheja tästä köyhästä naisesta ja tytärten hyvän kohtelun tärkeydestä kerrotaan lisää täällä.

Muhammad (rauha hänelle) kuvailee suhdettaan tyttäreensä Fatimaan lukuisissa haditheissa, kuten tässä:

Al-Miswar bin Makhrama kertoi: Allahin apostoli sanoi:
"Fatima on osa minua ja se, joka vihastuttaa hänet, vihastuttaa minut."
(Bukhari, vol 5, kirja 57, hadith 61)

Islam ja vain islam tuli kieltämään tyttöjen elävältä hautaamisen, joka oli yleinen käytäntö Arabian niemimaalla 600-luvulla. Kielto on niin keskeinen asia, että se tuomitaan kolmessa eri Koraanin kohdassa. Koraani muutenkin tuomitsee säälimättömästi ihmiset, jotka eivät pidä siitä, että heille syntyy tyttövauvoja:

Kun jollekin heistä ilmoitetaan tyttölapsen syntymästä, niin hänen kasvonsa synkkenevät ja hän on aivan murheen vallassa. Hän kätkeytyy heimolaisiltaan sen pahan sanoman vuoksi, joka hänelle on ilmoitettu. Omistaisiko hän lapsen välittämättä häpeästä vai kantaisiko sen elävänä hiekkaan? Eikö heidän tuomionsa ole julma?
(Koraani 16:58-59)

Onko Hän ottanut luomistaan olennoista tyttäret itselleen ja mieluummin antanut teille pojat? Ja kun joku heistä saa tiedon sellaisen lapsen syntymästä, minkä katsotaan armolliselle Jumalalle kuuluvan, tummuvat hänen kasvonsa vihasta.
(Koraani 43:16-17)

ja kun elävänä haudatulta tytöltä kysytään, minkä synnin vuoksi hänet surmattiin;
(Koraani 81:8-9)

Tyttöjen elävältä hautaaminen kielletään ja tuomitaan myös monissa haditheissa, kuten näissä:
Al-Mughira kertoi: Profeetta sanoi: "Allah on kieltänyt teitä (1) olemasta velvollisuudentunnottomia äideillenne, (2) pitämästä itsellänne sellaista, mikä teidän kuuluisi antaa pois tai (3) vaatimasta jotain, mitä ette ansaitse (mikä ei teille kuulu) tai (4) hautaamasta tyttäriänne elävältä. Ja Allah inhoaa sitä, että a) puhutte liikaa muista b) kysytte liian monia kysymyksiä (uskonnosta) tai c) tuhlaatte omaisuuttanne."
(Sahih Bukhari, vol 8, kirja 73, hadith 6)

Warrad kertoi: (Al-Mughira bin Shu'ban kirjuri) Muawiya kirjoitti Al-Mughiralle: "Kirjoita minulle, mitä olet kuullut Allahin apostolilta". Niinpä Al-Mughira kirjoitti hänelle:
"Kuulen hänen sanovan jokaisen rukouksen päätteeksi: 'La ilaha illal-lahu wahdahu la sharika lahu, lahu-l-mulk wa lahuI-hamd, wa huwa 'ala kulli Shai-in qadir.' Hän myös kielsi tyhjän puheen, kysymästä liikaa kysymyksiä (uskonnosta), tuhlaamasta rahaa, pitämästä itsellä jotain, mitä kuuluisi antaa pois ja kyselemästä muilta (ilman todellista tarvetta), velvollisuudentunnottomuuden äitiä kohtaan ja pienten tytärten elävältä hautaamisen."

(Sahih Bukhari, vol 8, kirja 76, hadith 480) (Samaa kerrotaan ainakin näissä haditheissa: Muslim, kirja 18, hadith 4257 ja hadith 4260.)

Hasana', Mu'awiyahin tytär kertoi: Hän raportoi isän puoleisen setänsä auktoriteetilla: "Kysyin Profeetalta (rauha hänelle): 'Ketkä ovat Paratiisissa?' Hän vastasi: 'Profeetat ovat Paratiisissa, marttyyrit ovat Paratiisissa, vauvat ovat Paratiisissa ja elävältä haudatut lapset ovat Paratiisissa.'
(Abu Dawud, kirja 15, hadith 2521, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Avioliitto
Ibn 'Abbas kertoi, että Profeetta sanoi: "Paras teistä on se, joka on paras vaimolleen, ja minä olen teistä paras vaimolleni."
(Sunan Ibn Majah, vol 3, kirja 9, hadith 1977, tämä on hasan)

Vaimojen oikeudet
Lue toinen artikkeli: Miten Muhammad (rh) kohteli vaimojaan?

Naisen on sallittua ehdottaa avioliittoa kiinnostavalle miehelle.

Anas kertoi, että nainen tarjosi itseään avioliittoon Profeetalle.
Anasin tytär nauroi ja sanoi: "Miten vähäinen oli hänen kainoutensa."
Anas sanoi: "Hän oli parempi kuin sinä; hän tarjosi itseään avioliittoon Profeetalle."
(Sunan an-Nasa'i, vol 4, kirja 26, hadith 3252, tämä on sahih)

Aisha sanoi:
"Profeetta (rauha hänelle) ei koskaan lyönyt palvelijaa, eikä naista."
(Abu Dawud, kirja 42, hadith 4768, Al-Albanin mukaan tämä on sahih) 'Abdullah raportoi, että Profeetta (rh) sanoi:
"Vastaa kutsuihin. Älä torju lahjoja. Älä lyö muslimeja."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 9, Hadith 157, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Mu'awiyah al-Qushayri kertoi: Menin Allahin lähettiläs (rauha hänelle) luo ja kysyin häneltä: "Mitä sanot (määräät) vaimoistamme?" Hän vastasi: "Anna heille ruokaa, jota sinulla on itsellesi ja vaateta heidät sillä, millä vaatetat itsesi ja älä lyö heitä äläkä herjaa heitä."
(Sunan Abi Dawud, 11, Hadith 2139, sahih)

'Aisha kertoi: "Profeetta (rauha hänelle) ei koskaan lyönyt ketään palvelijoistaan, vaimoistaan, eikä hänen kätensä koskaan lyönyt mitään."
(Sunan ibn Majah, vol 3, kirja 9, hadith 1984, sahih)

Iyas ibn Abdullah ibn Abu Dhubab kertoi:
-- Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Monet naiset ovat tulleet Muhammadin perheen ympärille valittamaan miehistään [jotka löivät heitä]. He [nimenomaan miehet] eivät ole parhaita teistä."
(Sunan Abi Dawud, 11, Hadith 11, Hadith 2141, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Abu Umama sanoi: Profeetta (rauha hänelle) tuli kahden orjan kanssa ja antoi toisen heistä 'Alille ja sanoi: "Älä lyö häntä. Olen kieltänyt lyömästä rukouksen ihmisiä ja näin hänen rukoilevan, ennen kuin tulimme."
Hän antoi Abu Dharrille orjan ja sanoi: "Neuvon, että kohtelet häntä hyvin", joten Abu Dharr vapautti hänet.
Hän sanoi: "Mitä sinä teit?"
Hän vastasi: "Käskit minua kohtelemaan häntä hyvin, joten vapautin hänet."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 9, Hadith 163, Al-Albani sanoi, että tämä on hasan)

Bahz bin Hakim kertoi isänsä auktoriteetilla isoisänsä (Mu'awiyah ibn Haydahin) sanoneen:
Sanoin: "Allahin lähettiläs, kuinka meidän tulisi lähestyä vaimojamme ja kuinka jättää heidät?"
Hän vastasi: "Tulkaa pelloillenne milloin ja miten haluatte, antakaa hänelle ruokaa, kun otatte ruokaa, vaatettakaa heidät, kun vaatetatte itsenne, älkää herjatko heitä ja älkää lyökö heitä."
Shu'bahin versio: "Että annatte hänelle ruokaa, kun teillä on ruokaa itsellenne ja että vaatetatte heidät, kun vaatetatte itsenne."
(Sunan Abi Dawud, kirja 11, Hadith 2138, Al-Albani sanoi, että tämä on hasan sahih)

Muhajid sanoi:
Abdullah bin 'Amr sanoi minulle: Isäni naitti minut naiselle ylhäisestä perheestä ja hän tapasi tulla vaimoni luo kyselemään hänen aviomiehestään.
Hän sanoi: "Mikä mahtava mies hän onkaan! Hän ei koskaan tule vuoteeseeni. Ja hän ei ole koskaan lähestynyt minua sen jälkeen, kun nai minut."
Isäni mainitsi siitä Profeetalle ja hän sanoi: "Tuo hänet minulle."
Joten hän toi minut Profeetalle ja Profeetta sanoi: "Kuinka paastoat?"
Sanoin: "Joka päivä."
Hän sanoi: "Paastoa kolme päivä joka kuukausi."
Sanoin: "Pystyn parempaan."
Hän sanoi: "Paastoa kaksi päivää ja riko paastosi yhtenä päivänä."
Sanoin: "Pystyn parempaan."
Hän sanoi: "Paastoa paras paastoista, Dawudin (rauha hänelle) paasto: paastoa yksi päivä ja riko paasto toisena päivänä."
'Ata sanoi: "Joku, joka kuuli hänet, kertoi minulle, että 'Umar sanoi, että Profeetta sanoi: "Se, joka paastoa elämänsä jokaisena päivänä, hän ei ole paastonnut."
(Sunan an-Nasa'i, vol 3, kirja 22, Hadith 2391, sahih)

Nainen palkitaan ruhtinaallisesti kaikista niistä hyvistä teoista, jotka hän tekee avioliittonsa eteen:

Umm Salamah kertoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi:
"Kuka tahansa nainen, joka kuolee siinä tilassa, että hänen aviomiehensä on tyytyväinen häneen, pääsee Paratiisiin."
(Jami` at-Tirmidhi, vol 1, kirja 7, Hadith 1161, hasan)

Äidit
Olemme myös määrännyt ihmisen pitämään huolta vanhemmistaan; hänen äitinsä on kantanut häntä äärimmäiseen uupumukseen saakka, ja hänen vieroittamisensa on kestänyt toista vuotta. Kiitä Minua ja molempia vanhempiasi. Minun luokseni on kaikkien palattava.
(Koraani 31:14)

Ja Herrasi on määrännyt, että palvelette yksin Häntä, ja teidän tulee tehdä hyvää vanhemmillenne. Jos toinen heistä tahi molemmat saavuttavat korkean iän sinun luonasi, älä halveksi äläkä soimaa heitä, vaan puhuttele heitä kunnioittavasti.
(Koraani 17:23)

Me olemme myös käskenyt ihmisen tehdä hyvää vanhemmilleen; hänen äitinsä on kantanut hänet tuskalla ja synnyttänyt hänet kivulla, ja kantaminen ja vieroittaminen kestää kolmekymmentä kuukautta; ja kun hän saavuttaa kypsyysiän ja täyttää neljäkymmentä vuotta, hän sanoo: »Herra, suo minun olla kiitollinen siitä armosta, jota olet osoittanut minulle ja vanhemmilleni, suo että pystyisin hyviin tekoihin, jotka miellyttävät Sinua, ja salli kaiken koitua jälkeläisteni parhaaksi; totisesti, minä turvaan Sinuun ja kuulun Sinun alamaisiisi.»
(Koraani 46:15)

Bahz bin Hakim kertoi isältään, joka kertoi isoisänsä sanoneen:
"Sanoin: 'Oi, Allahin lähettiläs (rh)! Kuka ansaitsee eniten kunnioitustani?'
Hän sanoi: 'Äitisi.'
Sanoin: 'Kuka sitten?'
Hän sanoi: 'Äitisi.'
Sanoin: 'Kuka sitten?'
Hän sanoi: 'Äitisi.'
Sanoin: 'Kuka sitten?'
Hän sanoi: 'Sitten isäsi, sitten seuraavaksi läheisimmät sukulaiset, sitten seuraavaksi läheisimmät sukulaiset.'"
(Jami` at-Tirmidhi, Vol 4, kirja 1, Hadith 1897, hasan)

Entä kun Me solmimme liiton israelilaisten kanssa sanoen: »Teidän ei tule palvella ketään muuta kuin Jumalaa, kohdelkaa hyvin vanhempianne ja omaisianne, isättömiä ja köyhiä, hyvä olkoon puheenne kaikille ihmisille, harjoittakaa rukoilemista ja antakaa almuja!» Mutta te käännyitte pois ja luovuitte, muutamia lukuunottamatta.
(Koraani 2:83)

'Abdullah bin Amr kertoi: Allahin apostoli sanoi: "On yksi suurimmista synneistä kirota vanhempansa."
Ihmiset kysyivät: "Oi, Allahin apostoli! Miten ihminen kiroaa vanhempansa?"
Profeetta sanoi: "Hän pahoinpitelee jonkun isän ja tämä pahoinpitelee hänen isänsä ja pahoinpitelee hänen äitiään."
(Bukhari, vol 8, kirja 73, hadith 4)

Warrad kertoi: (Al-Mughira bin Shu'ban kirjuri) Muawiya kirjoitti Al-Mughiralle: "Kirjoita minulle, mitä olet kuullut Allahin apostolilta". Niinpä Al-Mughira kirjoitti hänelle:
"Kuulen hänen sanovan jokaisen rukouksen päätteeksi: 'La ilaha illal-lahu wahdahu la sharika lahu, lahu-l-mulk wa lahuI-hamd, wa huwa 'ala kulli Shai-in qadir.' Hän myös kielsi tyhjän puheen, kysymästä liikaa kysymyksiä (uskonnosta), tuhlaamasta rahaa, pitämästä itsellä jotain, mitä kuuluisi antaa pois ja pyytämästä muilta (ilman todellista tarvetta), velvollisuudentunnottomuuden äitiä kohtaan ja pienten tytärten elävältä hautaamisen."
(Bukhari, vol 8, kirja 76, hadith 480)

Ibn Abbas kertoi: Sa'd bin 'Ubada Al-Ansari haki Allahin apostolin päätöstä koskien valaa, jonka hänen äitinsä oli tehnyt, mutta äiti oli kuollut ennen kuin toteutti sen. Allahin apostoli sanoi: "Toteuta se hänen puolestaan." Jotkut ihmiset sanoivat: "Jos kamelien luku nousee kahteenkymmeneen, sitten niiden omistajan täytyy maksaa neljä lammasta Zakatina; ja jos niiden omistaja antaa ne lahjana tai myy ne paetakseen Zakatin maksua ovelasti ennen vuoden loppua, sitten hänen ei ole maksettava mitään, ja jos hän teurastaa ne ja sitten kuolee, sitten Zakatia ei oteta hänen omaisuudestaan."
(Sahih Bukhari Vol 9, kirja 86, Hadith 90t)

Abu Huraira raportoi, että henkilö tuli Allahin lähettilään (rauha hänelle) luo ja sanoi: "Kuka ihmisten keskuudessa ansaitsee eniten käteni hyvän kohtelun?" Hän vastasi: "Äitisi." Tämä kysyi: "Entä sitten (kuka seuraavaksi)?" Hän sanoi: "Edelleen sinun äitisi". Tämä kysyi: "Entä sitten?" Profeetta vastasi: "Edelleen, sinun äitisi." Mies sanoi taas: "Kuka sitten?" Siihen Profeetta sanoi: "Sinun isäsi".
Qutalban mukaan mies ei sanonut "ihmisten keskuudessa".
(Sahih Muslim, kirja 32, hadith 6180)

'Abdullah ibn 'Umar sanoi: "Herran miellyttäminen on vanhempien tyytyväisyydessä. Herran suuttumus on vanhemman suuttumuksessa."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 1, hadith 2)

Lesket
Lesket voivat mennä uusiin naimisiin tai olla menemättä, kumman itse kokevat paremmaksi vaihtoehdoksi.

Abu Huraira kertoi: Profeetta sanoi: "Se, joka huolehtii leskestä tai köyhästä, on kuin mujahid (sotilas, soturi, taistelija), joka taistelee Allahin tähden, tai kuin hän, joka suorittaa rukouksia kaiken yötä ja paastoa kaiken päivää."
(Bukhari, vol 7, kirja 64, hadith 265)

Pakkoavioliitto
Avioliitto vaatii naisen suostumuksen. Pakkoavioliitto ei ole islamin edessä pätevä, eikä laillinen avioliitto.

Abu Huraira (olkoon Allah häneen tyytyväinen) raportoi Allahin lähettilään (rauha hänelle) sanoneen: "Naista ilman aviomiestä (tai eronnutta tai leskeä) ei saa naittaa ilman hänen suostumustaan, eikä neitsyttää saa naittaa ennen kuin häneltä on saatu lupa."
He kysyivät Allahin profeetalta (rauha hänelle): "Kuinka tiedämme neitsyen suostuneen avioliittoon?" Pyhä Profeetta sanoi: "Siitä, että hän pysyttelee hiljaa."

(Muslim, Kirja 9, Hadith 3303)

Abu Huraira raportoi Profeetan (rauha hänelle) sanoneen: "Naista, joka on ollut ennen naimisissa, ei saa naittaa ilman hänen lupaansa, eikä neitsyttä saa naittaa ilman hänen lupaansa."
Ihmiset kysyivät: "Mikä on hänen lupansa, Allahin lähettiläs (rauha hänelle)?"
Hän vastasi: "Se, että hän pysyy hiljaa."

(Abu Dawud, kirja 12, hadith 2092, Al-Albani sanoi, että tämä on sahih)

Ibn ‘Abbaas (olkoon Allah häneen tyytyväinen) kertoi, että neitsyt tyttö tuli Profeetan (rauha hänelle) luo ja sanoi, että isä oli naittanut hänet vastoin hänen tahtoaan. Profeetta (rauha hänelle) antoi tytön valita, haluaako hän naimisiin vai ei.
(Abu Dawud, kirja 12, hadith 2096, al-Albaani sanoi, että tämä on sahih)

Al-Qasim kertoi: "Nainen Ja'farin jälkeläisistä pelkäsi, että hänen walinsa saattaisi naittaa hänet jollekulle vastoin hänen tahtoaan. Joten hänet lähetettiin kahden vanhemman ansari-miehen, 'AbdurRahmanin ja Mujammi'n, kahden Jariyan pojan luo ja he sanoivat: "Älä pelkää, sillä jos Khansa' bint Khidamin isä naittaisi hänet vastoin hänen tahtoaan, Profeetta mitätöisi sen avioliiton."
(Sahih Bukhari, vol 9, kirja 86, hadith 99)

Khansa' bint Khidam Al-Ansariya kertoi, että hänen isänsä naitti hänet, kun oli matroona, ja hän ei pitänyt siitä avioliitosta. Joten hän meni valittamaan Profeetalle ja hän julisti avioliiton epäpäteväksi.
(Sahih Bukhari, vol 9, kirja 85, hadith 78)

Khansa bint Khidam Al-Ansariya kertoi, että hänen isänsä naitti hänet, kun hän oli matroona, eikä hän pitänyt siitä avioliitosta. Joten hän meni Allahin apostolille ja tämä julisti avioliiton epäpäteväksi.
(Sahih Bukhari, vol 7, kirja 62, hadith 69)

'Aisha kertoi, että tyttö tuli hänen luokseen ja sanoi: "Minun isäni nai minut veljen pojalleen, jotta voisi kasvattaa omaa statustaan ja minä en halunnut". 'Aisha sanoi: "Istu tähän kunnes Profeetta tulee." "Sitten Allahin lähettiläs tuli ja kerroin hänelle mitä tyttö oli sanonnut. Hän lähetti viestin tämän isälle, kutsuen häntä ja isä jätti asian tytön päätettäväksi." Tyttö sanoi: "Oi, Allahin lähettiläs, hyväksyn, mitä isäni teki, mutta halusin tietää, onko naisilla sananvaltaa tässä asiassa."
(Sunan an-Nasa'i, Vol 4, kirja 26, Hadith 3271, sahih)

Sheikki Ali Badahdah on sanonut: "Jos mies tietää, että hänen morsiamensa perhe pakottaa tyttären naimisiin hänen kanssaan, miehen tulee itse kieltäytyä astumasta avioliittoon. Hänen ei ole laillista naida naista, jonka tietää olevan haluton avioliittoon."

Sheikki Ibn ‘Uthaymeen sanoi isistä, jotka pakottavat tyttäriään naimisiin: "On haram miehelle pakottaa tyttö naimisiin miehen kanssa, jota hän ei halua puolisokseen, ja mikä on haram, ei voida hyväksyä, eikä toteuttaa, koska pakkoavioliiton solmiminen menisi vastaan sitä kieltoa. Kun sharia kieltää jonkin asian, sitten meidän ei tule osallistua siihen tai tehdä sitä. Jos toteutamme jonkin kielletyn asian, se tarkoittaa, että olemme tulleet osallisiksi siihen ja tehneet sen, ja olemme tehneet sen samanveroisiksi sharian sallimien asioiden kanssa. Näin ollen, oikea näkemys on, että pakkoavioliittoa ei ole hyväksytä avioliitoksi."

Onko sallittua pakottaa tytär naimisiin jonkun kanssa, johon hän ei ole tyytyväinen? Sheikki `Abdur-Rahmaan as-Sa`dee vastasi tähän kysymykseen näin:
"Hänen isänsä ei voi pakottaa häntä, eikä hänen äitinsä voi pakottaa häntä naimisiin, vaikka he molemmat (äiti ja isä) olisivat tyytyväisiä miehen uskonnon harjoitukseen."
(Al Majmoo 'ah As-Sa'diyah, vol 7, s. 349)

Avioliiton estäminen
Samalla kun islam kieltää pakkoavioliitot, on myös kiellettyä estää naista menemästä naimisiin. Kun nainen menee naimisiin, hänellä täytyy olla wali, isä tai joku muu muslimimies, kuten lähimoskeijan imaami, joka antaa naiselle luvan avioitua. (Wali suomennetaan joskus "edunvalvoja" tai "huoltaja", mutta nämä ovat vähän harhaanjohtavia, koska suomenkielessä noilla sanoilla tarkoitetaan eri asioita kuin sanalla "wali". Islamissa aikuisella naisella ei ole huoltajaa, sillä tavalla kuin lapsilla on huoltaja.)
Muhammad (rauha hänelle) varoitteli, miksi hän on väärin kieltää naista avioitumasta:

Abu Huraira kertoi, että Allahin lähettiläs (rauha hänelle): "Jos joku, jonka uskonto ja luonne miellyttää sinua, kosii sinulta (henkilöä, jonka wali olet), antakaa tämä nainen hänen vaimokseen. Jos ette tee niin, maassa tulee olemaan kaaosta ja tulvimaan eripuraa."
(Tirmidhi, vol 2, kirja 6, Hadith 1084; sama kerrotaan: Sunan ibn Majah, vol 3, kirja 9, Hadith 1967: yhden lähteen mukaan da'if, toisen hasan)

Sheikki Muhammad ibn Ibraaheem on sanonut miehille - tässä siis ajatuksena, että kosija tulee kysymään naisen kättä naisen walilta, eikä suoraan naiselta itseltään (koska niin kulttuureissa usein on tapana): "Jos luoksenne saapuu joku, jonka uskonnollisuuteen ja luonteeseen nainen on tyytyväinen ja joka on yhteensopiva ja walilla ei ole mitään todisteita, ettei kosija ole sopiva, sitten walin täytyy vastata kosijan pyytöön ja luovuttaa nainen hänen vaimokseen. Jos wali kieltäytyy tekemästä niin, hänelle täytyy kertoa hänen velvollisuutensa (antaa nainen vaimoksi). Jos wali silti kieltäytyy tekemästä niin, hän menettää oikeutensa olla naisen wali, ja se oikeus siirtyy seuraavaksi läheisimmälle sukulaiselle isän puolelta."

Sheikki Ibn ‘Uthaymeen sanoi: "Meidän pitäisi tulla sille tasolle, jossa nainen uskaltaa, jos isä kieltää häntä avioitumasta henkilön kanssa, joka on sopiva uskonnollisesti ja luonteeltaan, mennä qaadille (tuomarille) ja qaadi voisi sanoa: "Järjestä hänen avioliittonsa tai minä teen sen, tai joku muu wali tekee sen". Koska on tytön oikeus valittaa qaadille, jos isä kieltäytyy järjestämästä hänen naimisiin menoaan. Tämä on tytön oikeus sharian mukaan. Kunpa pääsisimme sille tasolle, mutta ujous estää useimpia tyttöjä tekemästä sitä."

Sheikki Ibn ‘Uthaymeen sanoo vielä:

"Jos wali kieltää antamasta naiselle lupaa ottamasta miestä, jonka uskonnollisuus ja luonne ovat hyvät, sitten 'walius' siirtyy seuraaviksi lähimmälle miespuoliselle sukulaiselle isän puolelta, sitten seuraaviksi lähimmälle ja niin edelleen. Jos he kieltävät järjestämästä avioliittoa, kuten usein käy, 'walius' siirtyy qaadille (tuomarille) ja qaadin täytyy järjestää naisen avioliitto.

Islamilaiset lakimiehet (olkoon Allah armollinen heille) ovat sanoneet, että jos wali toistuvasti tyrmää sopivien miesten kosinnat, sitten hän on faasiq (pahantekijä) ja häntä ei pidetä enää hyväluontoisena, eikä walina, ja Imam Ahmadin madhhab mukaan hän myös menettää oikeutensa johtaa rukouksia ja hänen takanaan ei enää voi suorittaa yhteisrukouksia [ne rukoukset mitätöityvät]. Tämä on vakava asia.

Jotkut ihmiset kieltäytyvät antamasta naisia vaimoiksi sopiville miehille, mutta tyttö voi olla liian ujo pyytääkseen qaadia järjestämään hänen avioliittonsa. Tällaista tapahtuu.
Mutta tyttöjen pitäisi punnita hyviä puolia ja huonoja puolia ja päättää, kummalla on pahemmat seuraukset, sillä että hän pysyy ilman miestä ja antaa walinsa kontrolloida mielihalujensa ja oikkujensa mukaan hänen elämäänsä ja hän tulee vanhaksi, eikä enää halua naimisiin ja sitten wali järjestää hänen avioliittonsa, vaiko sillä, että hän menee qaadille ja pyytää tätä järjestämään avioliiton, koska se on hänen oikeutensa sharian mukaan.

Epäilemättä jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, se, että hän menee qaadille ja pyytää tätä järjestämään avioliiton, koska hänellä on siihen oikeus, ja koska qaadille meno ja avioliiton järjestäminen palvelee muidenkin etuja, koska muutkin tulevat seuraamaan hänen esimerkkiään. [Siis muut naiset, joiden wali estää heitä menemästä naimisiin.] Toisin sanoen, tämä palvelee kolmea tarkoitusperää:

1. Naisen omia etuja, jotta hän ei jää ilman aviomiestä.

2. Muiden etuja, koska se avaa oven naisille, jotka odottavat jonkun tulevan ennakkotapaukseksi, jota he voivat seurata.

3. Estää alistavia waleja, jotka tekevät päätöksiä tyttärilleen ja muille waliutensa alaisille naisille omien mielialojensa perusteella tai sen perusteella, mitä he itse haluavat.

Tämä palvelee myös Allahin lähettilään (rauha hänelle) käskyn toteutumista: "Jos joku, jonka uskonto ja luonne miellyttää sinua, kosii sinulta (henkilöä, jonka wali olet), antakaa tämä nainen hänen vaimokseen. Jos ette tee niin, maassa tulee olemaan kaaosta ja tulvimaan eripuraa."

Tämä palvelee myös erityistä etua, joka on avioliiton järjestäminen niille, jotka ovat sopivia uskonnollisuuden ja luonteen vuoksi ja estää heitä astumasta harhaan ja lankeamasta haramiin (kiellettyyn)."

Neitsyys ennen avioliittoa
Joskus ihmiset kysyvät, tarvitseeko musliminaisen olla neitsyt mennessään naimisiin. Vastaus on, että muslimi ei saa harrastaa seksiä ennen avioliittoa ja esiaviollinen seksi on yhtä suuri synti naiselta kuin mieheltä. Toisinaan muslimi - nainen tai mies - on tietysti menettänyt neitsyytensä joko tietämättömyyden tai heikkouden vuoksi tai hän voi olla muslimikäännynnäinen ja on ei-muslimina harrastanut seksiä Esiaviolliseen seksiin syyllistyminen ei estä menemästä naimisiin sen enempää kuin muutkaan synnit (alkoholi, uhkapeli, jne.) eli islamiin ei kuitenkaan sinällään liity vaatimusta, että muslimin tulisi olla neitsyt mennessään naimisiin. Tai jos muslimi on raiskattu, se ei estä häntä menemästä naimisiin sen enempää kuin minkään muunkaan rikoksen uhriksi joutuminen.
Muhammadin (rauha hänelle) yli 10:stä vaimosta vain yksi oli neitsyt avioituessaan hänen kanssaan, muut olivat menettäneet neitsyytensä ex-miehilleen. Tämä ainoa neitsyt, 'Aisha, oli ollut vain kihloissa - kihlaus purettiin ennen kuin hän meni naimisiin Muhammadin (rh) kanssa.

Kysymyksiä herättää myös joissain muslimimaissa oleva perinne esitellä veristä lakanaa hääyön jälkeen. Koraanissa tai yhdessäkään hadithissa ei puhuta sanallakaan siitä tai immenkalvosta. Ihmisten immenkalvot eivät kiinnosta Jumalaa millään tapaa. Tapa ei siis perustu islamiin tai ole sieltä lähtöisin ja muunmuassa Imaami al-Nawawin mukaan on poikkeuksellisen suurta syntiä islamissa. Hän viittaa Sahih Muslim-hadith-kokoelmaan, jossa Muhammad (rauha hänelle) sanoo: "Kaikkein syntisin Allahin silmissä Tuomiopäivänä on mies, joka menee vaimonsa luo ja tämä tulee hänen luokseen, ja sitten hän paljastaa naisen salaisuuden."
Imaami al-Nawawi selitti tätä tiukkaa lausuntoa: "Hadith osoittaa, että seksuaalisten tekojen, sanojen, jne., joita vaimo ja mies sanovat toisilleen, paljastaminen julkisuuteen on jyrkästi kielletty."

Sheikki Yaser Birjas on sanonut:
"Tämä on absoluuttisen haram (laitonta), kauheaa ja toimii Lähettilään (rauha hänelle) vaatimusta vastaan pitää intiimiasiat yksityisinä. Jos siitä puhuminen, mitä tapahtuu aviomiehen ja vaimon välillä suljettujen ovien takana [seksiasiat], tehtiin laittomaksi Lähettilään (rauha hänelle) lausuntojen perusteella, entä sen esittely ja esillepano?" Ja hän viittaa samaan hadithiin kuin yllä.

Hijab ja pukeutuminen

"Varhaisina aikoina ihminen oli lähes alasti ja hänen älykkyytensä kasvoi, kun hän alkoi pitää vaatteita. Se, mitä olen tänään ja miten pukeudun, kuvastaa korkeinta ajattelun ja siviilisaation tasoa, jonka ihminen on saavuttanut, ja se ei ole taantuva. Vaatteiden pois riisuminen jälleen on taantumista takaisin muinaisiin aikoihin."
- ihmisoikeusaktivisti ja Nobel-voittaja Tawakkul Karman

Pukeutumismääräykset yhdistetään usein vain naisiin, mutta ne koskevat myös miehiä. Ihmisten ilmoilla liikkuminen tiukoissa, ihonmyötäisissä vaatteissa on kielletty kaikkien sukupuolien edustajilta. Erityisesti rukoillessa on tärkeää pukeutua säädyllisesti. Miksi erityisesti naiset pukeutuvat peittävästi ja käyttävät huivia? Koska se on Allahin tahto ja jotta heidät huomattaisiin älykkyytensä, kykyjensä ja persoonansa vuoksi, eikä ulkonäkönsä ja jotta heidät tunnistettaisiin Allahin palvojiksi.

Sana "hijab" tarkoittaa musliminaisten peittävää ja säädyllistä pukeutumista sekä arvokasta käytöstä. Hijabiin pukeutuva nainen jättää näkyville vain kasvot ja kämmenet ja sormet. Jotkut naiset peittävät nekin. He ovat tavallisia musliminaisia, joille voi puhua ja joiden kanssa voi olla tekemisissä samalla tavalla kuin muidenkin ihmisten. Musliminaisen vaatteiden määrä ei ole suoraan verrannollinen hänen uskonnollisuudensa määrän - kasvojen peittäminen ei tarkoita, että nainen olisi välttämättä yhtään uskonnollisempi kuin toinen nainen, jolla kasvot näkyvät.
Tytön tai naisen tulee kantaa hijabinsa ylpeydellä ja käyttäytyä sen mukaan - hän ei voi puhua pahaa muista selän takana, eikä kulkea rehennellen.
Hijabiin verhoutuja ei ole muodin orja, hän on Allahin orja. Hän on kiinnostunut Profeetan (rauha hänelle) ohjeesta "etsi tietoa, vaikka se veisi sinut Kiinaan", ei nuorten lehden "näin saat pojat pitämään sinusta"-vinkeistä. Tässä maailmassa käsittämättömän monet, enimmäkseen naiset, kärsivät ulkonäköpaineista. Hijabin käyttäjä on niiltä suojassa. Hän ei näe kauneutta plastiikkakirurgien tekemissä takamusoperatioissa ja Cosmopolitanissa, vaan Koraanin lehdillä, hyväntekeväisyydessä, luonnossa ja avioseksissä.

Islamin mukaisessa pukeutumisessa keskeistä on vaatimattomuus. Imaami Jafar Sadiq on sanonut: "Vaatimattomuus on uskon symboli ja jolla ei ole vaatimattomuutta, hänellä ei ole uskoa".
Se tarkoittaa, ettei muslimi halua kiinnittää itseensä huomiota, eikä tulla huomioiduksi ruumiinsa ja ulkonäkönsä vuoksi. Hän haluaa ihmisten näkevän sen sijaan hänen persoonansa, hurskautensa ja korkean moraalinsa. Se ei tarkoita, että pukeutumisessa pitäisi erityisesti pyrkiä yksinkertaisuuteen, vaan muslimillakin on vapaus hieman koreilla vaatteilla:

’Abdullaah Ibn Mas’ood radiallaahu ’anhu sanoi, että Profeetta (sallalahu aleihi wassalam) sanoi: "Kukaan, jolla on atomin painon verran ylpeyttä sydämessään, ei pääse Paratiisiin." Mies kysyi: "Entä jos ihminen pitää siitä, että hänen vaatteensa näyttävät hyviltä ja kenkänsä näyttävät hyviltä?" Profeetta sanoi: "Allah on kaunis ja rakastaa kauneutta. Ylpeys tarkoittaa totuuden kieltämistä ja sitä, että katsoo muita ihmisiä alaspäin."
(Muslim, 131)

Te ihmisen (Aadamin) lapset, pukeutukaa juhlapukuihinne jokaisena hartaushetkenänne ja syökää sekä juokaa, mutta älkää tuhlatko, sillä Hän ei rakasta tuhlaavaisia. Sano: »Kuka on kieltänyt Jumalan kauniit vaatteet, jotka Hän on hankkinut palvelijoineen, sekä hyvät ruoat?» Sano: »Ne on tarkoitettu uskovaisille maallisessa vaelluksessaan ja yksinomaan heille - ylösnousemuksenpäivänä.» Näin selitämme tunnusmerkit ihmisille, jotka ymmärtävät.
(Koraani 7:31-32)

On parasta koko yhteisön kannalta, kun ihmiset pitävät seksikkäinä vain omia puolisoitaan.
Islamin laissa, shariassa, ei ole rangaistusta hijabin poisjättämisestä.

Mitään käytännön vaikeuksia hijabin käytöstä ei aiheudu. Hijabissa voi tehdä työtä millä alalla hyvänsä, harrastella ja urheilla - oikeaoppisen hijabin käyttäjien joukosta löytyy niin olympioissa kisaavia pikajuoksijoita kuin lainelautailun harrastajiakin. Muhammad (rauha hänelle) kehottikin meitä pitämään kehomme hyvässä kunnossa esimerkiksi uimalla tai ratsastamalla.

Islamissa uhrin paljastava pukeutuminen ei vähennä raiskaajan syyllisyyttä.
Naisella ei ole oikeutta pukeutua julkisesti paljastaviin vaatteisiin, mutta miehellä ei ole oikeutta häiritä häntä millään tavoin, vaikka hän kulkisi alasti. Yksinkertaista, eikö? Islam on. On kääfireiden (epäuskoisten) ajatus, että nainen olisi syypää raiskatuksi tulemiseensa.

Leveimmänkään kaavun alle ei pitäisi mahtua AK-47:ää.

Kuukautiset
Islamissa kuukautiset ovat luonnollinen asia. Kuukautisten aikana tyttö tai nainen saa tehdä samoja asioita ja olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä samalla tavalla kuin muutenkin. Hän saa suudella, syleillä ja hyväillä puolisonsa kanssa. He eivät vain saa harrastaa seksiä, eikä mies saa sitä ehdottaa tietäessään vaimolla olevan kuukautiset.

Kuukautisten aikana nainen ei vain ole rituaalisen puhtauden tilassa, eikä näin ollen voi rukoilla, ennen kuin kuukautiset loppuvat ja hän tekee rukouspesun, joka tunnetaan nimellä ghusl.

Miksi sitten nainen, jolla on kuukautiset, on rituaalisessa epäpuhtauden tilassa?

Asioita, jotka tekevät ihmisen rituaalisesti epäpuhtaaksi, on kahdenlaisia:
1) virtsaaminen, ulostaminen, oksentaminen suun täydeltä, nukkuminen maaten, jne., joiden jälkeen tehdään wudu, jossa pestään kasvot, kädet, jalat nilkasta alaspäin, jne. 2) laukeaminen, siittimen pään meneminen vaginaan, kuukautiset, jne., joiden jälkeen tehdään ghusl, jossa pestään koko vartalo

Eivät nämä asiat - kuukautisveri, sperma, oksennus - tee ihmistä itsessään likaiseksi, mutta tietyllä tavalla ne ovat epäpuhtaita. Jos tällaisia aineita joutuu vuoteemme lakanoille, emme suostu silloin nukkumaan niissä ja haluamme heti pestä mönjän pois.

Tuskinpa kukaan luulee, että muslimit pitäisivät nukkunutta ihmistä mitenkään likaisena tai arveluttavana, mutta silti unikeon tulee pestä kasvonsa, korvansa, kätensä ja jalkansa ennen kuin hän voi rukoilla. Toisekseen, kuten ylläolevasta käy ilmi, seksin harrastaminen aviopuolison kanssa tekee ihmisen rituaalisesti epäpuhtaaksi - mutta se on myös oikeastaan yksi palvonnan muoto. Ethän sinä kuvittele, että islamissa Jumalan palvonta tekisi ihmisen saastaiseksi?

Rukous on hetki, jossa ihminen aivan konkreettisestikin alistuu Jumalalle, Hänen edessään.
Jos menisit työhaastatteluun, katsoisit, että vaatteesi ja kynnenalusesi ovat puhtaat ennen kuin menet sinne. Jumala on huomattavasti arvokkaampi kuin esimieskandidaattisi tai kukaan muukaan ihminen. Hänellä on oikeus vaatia, että ihmiset ovat puhtaina myös kehon epäpuhtauksista rukoillessaan Häntä kasvot Mekkaan päin.

Lisäksi näiden säädösten tarkoitus on muistuttaa ihmisiä huolehtimaan puhtaudesta ja opettaa, miten tärkeätä se on. Olemme luultavasti kaikki yhtä mieltä siitä, että kukautisten jälkeen tärkeää pestä alapää. Islam on tehnyt siitä naisille uskonnollisen velvollisuuden.
Islam ei ole vain uskomista Jumalaan ja profeettoihin, vaan elämäntapa, joka ulottaa lonkeronsa kaikille elämän osa-alueille.

Kuukautisten aikana ei rukoilla siksikään, koska ne väsyttävät ja islam kunnioittaa erikseen sitä, että silloin pitää levätä tavallista enemmän. Kuukautiskivut usein estävät tekemästä rukousliikkeitä.

Haluaisitko lukea tarkemmin mitä islam sanoo kuukautisista ja vertailla niitä muiden uskontojen käsityksiin kuukautisista? (Linkki avautuu uuteen ikkunaan.)
600-luvun Arabiassa ihmisillä ei ollut mahdollisuutta selvittää, mistä kuukautiset johtuivat ja ne olivat ihmisille varmasti hämmentävä asia. Vielä 1800-luvun loppuun tai 1900-luvun alkuunkin asti Euroopassa vallitsi mitä eriskummallisimpia käsityksiä kuukautisista. Muhammad (rh) kuitenkin opetti jo omana elinaikanaan, että kuukautiset ovat normaali asia. Hän ei pitänyt naisia likaisina tai vaarallisina kuukautisten takia. Hän halaili vaimojaan, kosketteli ja makasi näiden kanssa vierekkäin samalla vuoteella, kun näillä oli kuukautiset. Monissa kulttuureissa on ollut tapana eristää naiset kuukautisten ajaksi ja monet uskonnot ovat siihen käskeneet. Islam ei. Nämä muutamat hadithit kuvaavat aika hyvin islamin suhtautumisen kuukautisiin, joka eroaa radikaalisti niistä pelokkaista asenteista, joilla kuukautisiin on suhtauduttu kaikkialla maailmassa:

'Aisha raportoi: Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi minulle: "Anna minulle matto moskeijasta."
Sanoin: "Minulla on kuukautiset."
Tähän hän sanoi: "Sinulla ei ole kuukautiset kädessä."

(Muslim, Kirja 3, Hadith 587)

Zainab bint Abi Salama kertoi: Um-Salama sanoi: "Minulle tuli kuukautiset, kun lojuin Profeetan kanssa villalakanan alla. Joten livahdin pois, otin vaatteita kuukautisia varten ja laitoin päälle.
Allahin apostoli sanoi: 'Onko sinulla rättiviikko?'
Vastasin: 'Kyllä.'
Sitten hän kutsui minua ja otti minut viereensä villalakanan alle."
Um Salama kertoo yhä: "Profeetta tapasi suudella minua paastoessaan. Profeetta ja minä tapasimme ottaa Janaba-kylvyn (ghuslin) samassa padassa."

(Bukhari, vol 1, kirja 6, hadith 319)

'Aisha raportoi: Join, kun minulla oli kuukautiset ja annoin astian Apostolille (rauha hänelle) ja hän laittoi suunsa siihen kohtaan, jossa minun oli ollut, ja söin lihaa luusta, kun minulla oli kuukautiset, sitten annoin luun Apostolille (rauha hänelle) ja hän laittoi suunsa samalle kohdalle, jossa minun oli ollut. Zuhair ei huomauttanut Pyhän Profeetan juomisesta. (Ei puhuta alkoholin juomisesta.) (Muslim, Kirja 3, Hadith 590)

Poliittiset oikeudet
Naisilla on oikeus äänestää ja asettua ehdolle poliittisiin virkoihin. Naisilla on oikeus saada mielipiteensä kuuluville ja heillä oli jopa oikeus väitellä Muhammadin (rh) kanssa. Islamin historiassa naisia on ollut kaikissa yhteiskunnallisesti merkittävissä rooleissa. Julkinen elämä kuuluu naisille siinä, missä miehillekin.

"Uskovaiset, miehet ja naiset, ovat toinen toistensa liittolaisia; he rohkaisevat hyvän tekemiseen ja kieltävät tekemästä pahaa; ja he harjoittavat hartautta sekä antavat säädettyjä almuja, ja he tottelevat Jumalaa ja Hänen lähettilästään. He ovat niitä, joille Jumala osoittaa laupeutensa. Katso, Jumala on väkevä, viisas."
(Koraani 9:71)

Miehet ja naiset ovat toistensa liittolaisia palvoessaan Jumalaa ja rakentaessaan yhdessä toimivaa yhteiskuntaa.

Kuvaillessaan sitä, millainen on hurskas uskova, Koraani mainitsee yhdeksi piirteeksi keskenään neuvottelun, yhteisen päätöksenteon:
"jotka täyttävät Herransa tahdon, rukoillen lakkaamatta, joilla on tapana neuvotella keskenään ja jotka jakelevat siitä, mitä Me olemme heille antanut."
(Koraani 42:38)

Muhammad Asad sanoo kirjassaan The Principles of State and Government in Islam tämän jakeen ulottuvan elämän kaikille poliittisille osa-alueille ja että tämän jakeen vaatimukset täyttääkseen uskovien on pidettävä lainsäädännöllisiä kokouksia. Hän sanoo, että jae viittaa koko yhteisöön: kokouksissa on siis oltava vaaleilla valittuja kansanedustajia niin miehistä kuin naistakin. [1]

Islamilaisen valtion johtaja vahvistetaan kansalaisten uskollisuudenvalalla. Valtion päämies lupaa hallita maata islamin lain mukaan ja vastineeksi kansalaiset lupautuvat olemaan kuuliaisia hänelle. Käytäntö on verrattavissa vaaleihin, sillä valtionjohtajan pallille ei voi päästä saamatta uskollisuuden lupauksia kansalta. Islamin varhaishistoriassa naiset osallistuivat valojen antamisen ja heiltä kysyttiin mielipiteitä siitä, kuka olisi paras johtaja yhteisölle.

Lukuisat joukot naisia kävivät antamassa uskollisuudenvalansa Muhammadillekin (rh) - ja hänen tehtävänsä oli hyväksyä se heiltä:

"Profeetta, kun uskovat naiset tulevat luoksesi ja lupaavat pyhästi, etteivät aseta mitään Jumalan rinnalle, etteivät varasta, eivät tee aviorikosta, eivät surmaa lapsiaan, eivät keksi valheita eivätkä ole tottelemattomia Sinua kohtaan siinä, mikä on kohtuullista, niin ota vastaan heidän lupauksensa ja ano Jumalalta heille anteeksiantoa; totisesti Jumala on anteeksiantava, armollinen."
(Koraani 60:12)

Niitä harhaanjohdettuja muslimeja, jotka haluaisivat asettaa naisten poliittiselle toiminnalle kieltoja, joita Muhammadin (rh) perustamassa valtiossa ei ollut, islaminoppinut Yusuf Al-Qaradawi kritisoi näin:
"Miksi he eivät mainitse tai muista Umm Salamahin hyödyllistä neuvoa Profeetalle (rh) Al-Hudaibiyahin päivänä? Miksi he eivät mainitse tai muista naista, joka hallitsi kansaansa järjellä ja viisaudella ja johti heitä, kaikkein kriittisimmissä tilanteissa, siihen, mikä oli heille hyväksi niin maallisessa elämässä kuin Tuonpuoleisessa, nimittäin Sheban kuningatar? Koraani kertoo, että Sheban kuningatar niin kaunopuheisesti ja lyhyesti kertoi kansalleen, mitä valloittajat tekivät valloittaessaan maita: "Hän sanoi: »Totisesti, kun kuninkaat ryntäävät johonkin kaupunkiin, niin he hävittävät sen raunioiksi ja alentavat sen ylhäisimmät asukkaat. Näin juuri he tekevät." (27:34) [2]

[1] http://www.mwlusa.org/topics/rights/polirights.html
[2] http://www.onislam.net/english/ask-the-scholar/shariah-based-systems/imamate-and-political-systems/170849-a-response-to-those-who-deny-women-political-rights.html

Oikeus koulutukseen

Kautta aikojen naisten koulutuksen merkitystä on vähätelty ja se on jopa estetty. Islam on tehnyt siinä poikkeuksen antamalla naisille oikeuden ja velvollisuuden kouluttautua. Aiheesta kerrotaan enemmän täällä. On sekä miesten että naisten velvollisuus opiskella läpi elämänsä, opetti Muhammad (rh).

Abud-Darda (olkoon Allah tyytyväinen häneen) raportoi: Allahin lähettiläs (rh) sanoi: "Hän, joka seuraa tiedon etsimisen polkua, Allah tekee hänelle polun Paratisiin helpoksi. --"
[Abu Dawud and At- Tirmidhi].
(Riyad as-Salihin, kirja 13, hadith 13)

Koulutus kuului jopa orjanaisille.

Abu Musa kertoi: Allahin apostoli sanoi: "Se, jolla on orjatyttö ja hän kouluttaa tämän ja kohtelee tätä hyvin ja sitten vapauttaa hänet ja järjestää hänet naimisiin, saa kaksinkertaisen palkkion." (Bukhari, vol 3, kirja 46, hadith 720)

Kaari Utrio kirjoittaa teoksessaan Familia 5:
"Oppinut nainen oli pelottava ja naurettava ajatus vielä 1800-luvulla. Ilmiö soti viktoriaanista naisihannetta vastaan."

Islamissa oppinut nainen ei ole pelottava ja naurettava ajatus. Muhammadin (rh) perustamassa 1400 vuoden takaisessa valtiossa nainen, jolla oli paljon koulutusta ja sivistystä, oli aivan luonteva, ei mitenkään outo tai odottamaton asia. Islamin naisihanne, uskovien äidit, olivat hyvin oppineita naisia, erityisesti paras koskaan elänyt naisoppinut Aisha, josta Muhammad (rh) sanoi:
"Ja ei ole epäilystäkään, Aishan paremmuus muihin naisiin on kuin tharidin (lihaa ja leipää) paremmuus muihin aterioihin."
(Bukhari, vol 4, kirja 55, hadith 623)

Mitä muut ovat sanoneet Aishasta, joka on kaikkien muslimien esikuva? Imam adh-Dhahaby sanoi: "En ole koskaan nähnyt Muhammadin (rauha hänelle) yhteisössä tai missään muussa yhteisössä naista, joka olisi tietäväisempi kuin Aisha."

'Urwah ibn az-Zubayr kertoi sanoneensa Aishalle:
"Kun ajattelen tietämystäsi, ihmettelen todella, kuinka olet saavuttanut sellaisen tietomäärän. Olet paras oppinut fiqhissa (lakiopissa) ja kaikkein tietäväisin arabien päivistä ja sukujuurista. Tapasin vastata itselleni, 'se ei ole ihme, sillä hän on Profeetan (rauha hänelle) vaimo ja hänen isänsä on Abu Bakr, joka oli quraishin huomattavin oppinut'. Mutta kun aloin miettiä tietämystäsi lääketieteestä, en löytänyt vastausta, joten kerro minulle, miten olet voinut oppia sen kaiken!" Tuona hetkenä Aisha piteli hänen kädestään ja sanoi: "Oi, Urwah! Aina kun Allahin lähettiläs (rauha hänelle) oli sairas, arabi ja ei-arabi lääkärit määräsivät hänelle hoitoa. Siitä minä muistin reseptit."

Hän myös sanoi: "En ole koskaan nähnyt mitään Aishan veroista, mitä tulee lakiasioihin, runouteen ja lääketieteeseen."

Az Zuhari sanoi: "Jos vertaamme Aishan tietomäärää kaikkien naisten tietomäärän, Aishan ylittää sen."

Yli 40 vuoden opettajanuransa aikana Aisha opetti myös monia miehiä ja miehet tulivat myös kysymään Aishalta uskonnollisia kysymyksiä, jos Muhammad (rh) ei ollut paikalla. Vastaavasti Muhammad (rh) jopa varasi erikseen aikaa naisten opettamiseen. Hän piti tärkeänä, että myös naiset saavat asianmukaisen koulutuksen uskonnosta.

Monet islamin varhaishistorian merkittävistä hadith-oppineista olivat naisia. Heistä on jotain tietoa tässä. Islam ei kannusta opiskelemaan ainoastaan uskontoa, vaan myös maallista tietoa.